Tandlægen, frygten og skår i selvværdet.

En god problemformulering er som et godt glas vin.

… den vækker din nysgerrighed.

Dem som stadig studier, kan huske deres tid som studerende eller stadig har mareridt omkring eksamensperioderne, kan alle skriver under på, hvor træls en selvvalgt problemformulering kan være. I dag skal vi snakke lidt om, hvad jeg gør, når jeg finder på mine problemformuleringer – og lidt om, hvad min lærer siger man kan gøre.

Jeg har selv lige siddet og skrevet en problemformulering til min bachelor. Det blev nummer 3 ud af 7, som jeg gik med og sendte videre. Det skal dog siges, at jeg havde sendt en til min lærer, som han mente var for bred i dens problemstilling. Men hvordan kom jeg så frem til problemformulering nr. 3, som jeg valgte at sende videre?

Jeg brainstormede for sindssygt – ingen idéer var for tåbelige.

Jeg valgte derefter ud, hvilke der ikke var for tåbelige.

Derefter valgte jeg den ud, som interesserede mig mest.

Det lyder ret simpelt, ikke? Det er desværre ikke så simpelt, for det gælder om at kunne finde et emne, som omfavner et fagligt emne, har nok substans i sig og kan fylde 50 sider. Det kan være virkelig svært, specielt når man gerne vil have det hele med. Det er nemlig ikke altid en god idé.

Her er nogle mere konkrete tips fra min lærer, som måskekan hjælpe dig bedre på vej til vinterens eksamener.

Hvis du har mange fag at vælge i mellem, så vælg max 2-3 fag og bring dem sammen.

Favn bredt indenfor 1 fag og suppler med de andre.

Hv-spørgsmål er altid en god start.

Du vil undersøge noget, ikke blot konstatere noget.

Tag den, som vækker en naturlig nysgerrighed i dig – det vil give dig lysten og ikke kun pligten.

Keep it simple!

Det handler om, at når du når til konklusionen, skal du kunne svare på den. Du skal konkludere enten til eller fra. Jeg må desværre ikke skrive min egen problemformulering til inspiration, men jeg tror, at jeg er på rette vej – forhåbentlig. Husk det er meget individuelt, hvordan lærere vil have en problemformulering – og specielt dem, som går meget om i videnskabsteori. Men det er en helt anden snak, og ikke en jeg selv er særlig skarp i. Jeg skal selv have valgt en videnskabsteoretisk retning – og det bliver spændende, hvilken en jeg kan få til at passe på min problemformulering.

Til sidst vil jeg bare sige, at din problemformulering er din røde tråd – husk den gennem hele opgaven. Den er med til at holde dit fokus og give dig en vej at gå. Du skal bruge tiden på at få lavet en god en inden, at du går i gang med den helt store skriveproces.

Husk at drikke et glas til.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tandlægen, frygten og skår i selvværdet.